Huutokaupalla paras hinta autosta?

Huutokauppapaikat ovat lisääntyneet, niin kuluttajille suunnattujen palveluiden osalta kuin yritysten välisien markkinapaikkojen osalta. Ensi ajatukselta parhaan hinnan huudattaminen voisi kuulostaa toimivalta, mutta toimiiko tämä oikeasti?

Ns. halpiksien ja mahdollisesti katsastamattomien autojen osalta, joille selkeästi oikea markkinahinta on vaikea osoittaa, varmasti huutokauppa on oikea paikka myydä nämä. Tai jos auto on todella uniikki tai harvinainen malli, niin hinnan määrittäminen saattaa olla siinä tapauksessa haastavaa.

Kuinka autot, joille oikea markkinahinta on osoitettavissa?

Esimerkiksi yritysten välisessä huutokauppapoolissa toteutunut hinta ei voi olla millään markkinoiden paras. Jos ostava osapuoli on esim. autoliike, niin hänen on huomioitava sama kulurakenne kuin normaalin asiakkaan astuessa liikkeeseen. Kiinteät kulut, palkat, korjauskulut, kate jne. on huomioitava. Miten huutokaupan lopputulos voi olla lähelläkään markkinahintaa?

Ostaja ostaa mahdollisimman halvalla

Ihan maalaisjärjelläkin ajateltuna, ostajan ajatusmaailma on saada ostettava tuote ostettua mahdollisimman hyvään hintaan. Miksi kukaan tarjoaisi huudettavasta autosta ns. markkinoiden parasta hintaa?

Jos ajatellaan asiaa toisin päin.

Etsit tiettyä autoa markkinoilta. Autoja on kriteereihisi nähden tarjolla 20 kpl ja näiden hintahaitari vaihtelee 20000 – 25000 € välillä. Alat väistämättä tarkastelemaan näitä hintapään alimmasta lähtien, ehkäpä johonkin puolitiehen, 22500 € asti. Kartoitat vaihtoehdot läpi ja käyt ehkä koeajamassa joitain näistä. Päädyttyäsi sinun valintaasi yrität vielä tinkiä hintaa pyyntihinnasta alemmas, vaikka auto olisi markkinoiden halvin.

Miten siis voi olla mahdollista, että joku maksaisi huutokauppa tilanteessa jostakin volyymimallista markkinahinnan?