Katson työhuoneestani ikkunan läpi takapihalle ja siitä syvälle lähimetsään. Mietin mennyt vuosikymmentä elämässäni ja erityisesti syvällisemmin mennyttä kymmentä vuotta työskentelyä kumipyörien päällä liikkuvien parissa. Yhteensä olen työskennellyt yli viisitoista teknisellä ja vahvasti miehisellä toimialalla.
Olen nähnyt toimialan suhdanteiden nousut ja laskut läheltä ja kokenut vahvasti sen myös omassa elämässäni. Yhden asian olen tunnistanut pysyneen vuodesta toiseen muuttumattomana – johtamisen hierakisella toimialallaan. Armeijan aikoinaan käydessäni melkein tykkäsin olla käskytettävänä ja olla tekemisen ”valmiista” ilmapiiristä. Vahva vaikuttamisen ja kehittämisen halu sekä luonne siellä takana takaraivossa vastusti kovasti helppoa olotilaa.

Johtamisen kulttuuri ja tapa toimia vaikuttaa vahvasti persooniin

Kuten niin monesta myös minusta kasvoi mies ja halu itsenäistyä, kehittyä ja menestyä tietäni ammattikoulusta aina ylemmän korkeakoulututkinnon suorittamiseen asti. Kehittymisen ja kasvamisen aikana työtehtäväni autoalalla ovat vaihtuneet assistentin tehtävistä aina päällikkö- ja asiantuntijatason tehtäviin. Mikä autoalakokemuksen aikana palkkatöissä on pysynyt uran aikana lähes muuttumattomana, on ollut johtaminen.  Vahvasti miehisellä ja hyvin epävakaalla alalla on pitänyt tottua hyvin vahvaan testosteronin tuoksuun ja ylivertaisiin persooniin.

Vahva mentaliteetti alalla oli että ymmärsit olla ärsyttämättä sekä haastamatta ylivertaisia persoonia mielipiteillä ja ajatuksillaan. Kulttuuria ja perinteitä noudattavien tapaan toimia ja johtaa kun ei ole kuulunut sana kyseenalaistaa tai kehittää toimintatapoja. Organisaation jokaisen tason tuli mukana ennen päätösten tekemistä.

Päivät, kuukaudet jopa vuodet toisensa jälkeen kului miettiessä, että eihän tässä toiminnassa ole mitään järkeä, kun asiat voisi tehdä toisinkin – tehokkaammin. Kerran jo kengänjälkiä puhdistaessaan ja uuteen erään valmistuessani. Päätin pysyä seuraavassa toimessa hiljaisena ja toimia robotin tavoin, täysin ohjelmoituna tekemään mitä käsketään.

Uusi suunta elämään ja työhistoriaan voi olla yhden puhelinsoiton takana

Kaikki muuttui, kun sain kutsun johtajatason henkilöltä tulla mukaan rakentamaan uutta toimintoa konsernitason organisaatioon. Kaikista oudointa asiassa minulle oli siirtyä naisen alaisuuteen. Aloitin toimet itselleni suurissa saappaissa ja jännitin kovasti, jopa hieman pelkäsin uutta työtehtävää. Olin siirtynyt leikkimään ”isojen poikien” ylimmän johdon pelikentille. Parasta minulle oli huomata uudessa tehtävässäni, että nainen, ”henkinen johtaja, sparraaja ja koutsi” oli parasta mitä minulle oli tullut vastaan työurallani. Hän toimi kilpenä kiperille tilanteille ja tuulettimena rikkomaan lentäviä lähetyksiä ylhäältä. Hänen valmennuksessa minusta kasvoi omin jaloin kävelevä, omin aivoin ja taidoin toimiva asiantuntija.
Yhtenä kevättalven aamuna kohtasin murtuneen naisjohtajan, joka kertoi saaneensa potkut esimieheltään – numeron murskaajalta. Pahinta minusta asiassa oli ollut se, että kahdenkeskisissä keskusteluissa hänen persoonan oli syytetty olevan potkujen perimmäisenä syynä.

Työelämäni motivaation taso romahti samassa, kun näin osastoni johtajan huoneen tyhjentyneen. Huoli siirtyi asian käsittelyn prosessin ja ajan kuluessa väkisin omaan tulevaisuuteeni. Mikä olisi minun kohtaloni tämän jälkeen. Olin ollut vahvasti naisjohtajan suojissa, kun organisaation rivit olivat rakoilleet muutosvastarinnan ja muutoksen melskeen tiimellyksessä. Olin varmasti astunut tahtomattanikin vieraiden varpaiden päälle viedessään omaa toimeksiantoni eteenpäin organisaatiossa.
Sainkin heti pääsiäispyhien jälkeen siirron takaisin organisaatioon, jossa oli ollut paikkani ennen siirtoa uuteen tehtävään. Muutaman viikon jälkeen siirrosta sain tiedon sisäisestä tiedotteesta ja ilmoituksen alkavista yhteistoimintamenettelyistä. Ennen siirtoa olisi ollut enää muutama kuukausi, kun minut olisi nimitetty luvattuun haaveideni virkaan. Kaikki ei kuitenkaan mennyt, kuten olimme osaston johtajan kanssa suunnitelleen ja sopineet.

Tärkeintä tulevaisuuteen ja ennen uutta alkavaa asiaa, yrittäjyyttä varten oli tapahtunut jotain todella merkittävää, minua oli ohjattu, koutsattu, sparrattu työelämään ja tulevaan yrittäjyyteen. Ilman häntä, johtajanaista olisin varmasti edelleen seuraavalla kierroksella katsomassa minne seuraava kierros minua vie.

Yrittäjyyden tie ei ole todellakaan ollut helppoa, mutta tarvittavan ohjauksen saaneena jatkan ja jaksan uskoa tekemiseen. Oletko sinä saanut etuoikeuden olla koutsattavana ja ohjattavana henkilön toimesta, jonka edelleen näet kirkkaana kaikkien muiden henkiköiden joukossa? Miten voinkaan ja osaan jatkaa tätä perintöä hänen osaamallaan tavalla?

Harri AutoTeddy -yrittäjävälittäjä.